lauantai 26. huhtikuuta 2014

Hammurabi ja Marduk

Hammurabi saa kuninkaan symbolit Shamash jumalalta
Kuva lakikoodeksista, dioriittia 1792-1750 eKr. .Louvre, Pariisi
kuva wikimedia
Akkadin vanha-babylonian kielellä kirjoitettu Enuma elish eepos on ajoitettu Babylonian ensimmäisen dynastian aikaan. Kuningas Hammurabi on dynastian vahva mies, Babylonian laajentava yli koko Sumerin ja Akkadin ja aina Marin kaupunkiin asti. Hänen taustansa on keski- ja etelä-Mesopotamian tasangoilla olleissa monissa amorilaisissa kaupunkivaltioissa, jotka taistelivat keskenään viljelymaasta.

Hammurabi on erityisen kuuluisa 282 käskyä ja kieltoa sisältävän lakikoodeksin antajana. Vuonna 1772 eKr.kootto laki on kirjoitettu akkadin kielellä 2.25 metriä korkeaan dioriittipatsaaseen, joka on maailman vanhimpia näin laajana säilyneitä tekstejä.

Enuma elish eepos on ensisijaisesti kiinnostunut Marduk jumalasta, joka nostetaan sumerilaisten suurjumala Enkin yläpuolelle. Mutta mitä todisteita on säilynyt Mardukin palvonnasta Hammurabin tai hänen aikalaistensa maailmasta?

Ensimmäisen dynastian kuningaslistassa ei esiinny yhtään Marduk-johdannaista nimeä.

Shamash jumala
Lakikoodeksin sisältävän suuren dioriittipatsaan yläosassa on yksityiskohdiltaan ja ikonografialtaan puhtaasti sumerilainen kuvaus Shamash jumalasta (aurinko).

Istuvaa jumala saattaisi olla sumerilaisessa asussa oleva Marduk, joka mainitaan koodeksin johdannossa Ean poikana. Mutta johdannossa on lopussa myös varsin painokkaasti "maan valaiseva" Shamash,
When Anu the Sublime, King of the Anunaki, and Bel, the lord of Heaven and earth, who decreed the fate of the land, assigned to Marduk, the over-ruling son of Ea, God of righteousness, dominion over earthly man, and made him great among the Igigi, they called Babylon by his illustrious name, made it great on earth, and founded an everlasting kingdom in it, whose foundations are laid so solidly as those of heaven and earth; then Anu and Bel called by name me, Hammurabi, the exalted prince, who feared God, to bring about the rule of righteousness in the land, to destroy the wicked and the evil-doers; so that the strong should not harm the weak; so that I should rule over the black-headed people like Shamash, and enlighten the land, to further the well-being of mankind.
Käännös L.W.King


Sin jumala
Hammurabin isän nimi, Sin.Muballat (hallitsi 1748-1729 eKr), sisältää sumerilaisen kuun-jumala Sin nimen.Tämä esiintyy myös isoisänsä, kuningas Apil.Sin, nimessä.

Hammurabi nimi
Nimi on amorin kielestä akkadiin tullut sanapari, `Ammu-rapi,  `Ammu on heimolainen, heimon mies, rapi on Parantaja. Nimessä ei siis ole jumaluuden nimeä elementtinä.

Nimi kajahtaa samalta kuin erikoisessa Genesis 14 historiassa mainittu Sinearin kuningas Amrafel, hepreaksi אמרפל `amrpl, mutta nimien historiallinen kytkentä on epävarma.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti